فریم بر ثانیه در دوربین مداربسته (FPS)
فریم بر ثانیه یا FPS در دوربین مداربسته به چه معناست؟
فریم بر ثانیه یا FPS در دوربین مداربسته از مهمترین مشخصه مربوط به کیفیت تصویر است. تعداد فریم دوربین مداربسته مشخص می کند هر ثانیه از فیلم از چه تعداد تصویر ثابت تشکیل شده است. در ادامه یاد میگیرید چطور FPS یا همان فریم ریت دوربین را در دیتا شیت آن بررسی کنیم.
FPS مخفف چیست؟
FPS مخفف Frame Per Second در دوربین مداربسته است. شاید از قبل هم بدانید که یک فیلم از تعداد زیادی تصویر ثابت تشکیل می شود. که این تصاویر پشت سر هم نمایش داده می شوند. حال به هر یک از این تصاویر یک فریم گفته می شود. برای ساختن یک تصویر متحرک یا یک فیلم باید این فریم ها را با سرعتی مشخص نشان داد. به این صورت شما متوجه مکث بین تصاویر نخواهید شد.
فریم ریت یا Frame Rate چه اهمیتی دارد؟
چشم انسان قادر نیست بیش از 7 تا 10 فریم در ثانیه رو ببیند. این به این معناست که یک تصویر 10 فریم در ثانیه به همان میزان زنده به نظر میرسد که یک تصویر 30 فریم در ثانیه. تعداد فریم های تصویر در ثانیه زمانی اهمیت پیدا می کند که حرکتی در تصویر اتفاق بیافتد. در صورت حرکت در تصویر 30 فریم شما جزئیات خیلی کمتری را نسبت به تصویر 10 فریم ازدست می دهید. در تصاویر با فریم پایین حرکت می تواند موجب تار شدن شدید تصاویر و عدم امکان تشخیص جزئیات شود. ماکزیمم تعداد فریم قابل انتقال با استاندارد تلویزیونی PAL (مورد استفاده در ایران) 25 فریم در ثانیه است. این تعداد فریم می تواند یک تصویر زنده با کیفیت را برای شما تضمین کند. تعداد فریم تصاویر یکی از خصوصیات مهم دستگاه های XVR و دوربین های شبکه است. طبیعتا هرچه تعداد فریم تصاویر این دستگاه ها بیشتر باشد کیفیت آنها بالاتر خواهد بود.اما گاهی تعداد فریم تصویر بیش از این مقدار است. بالا بودن فریم این امکان را به شما می دهد که تصاویر را بدون از دست دادن کیفیت کند کنید. در این صورت می توانید، جزئیات را در تصویر ببنید. احتمالا شما هم فیلم های ضبط شده با دوربین های فریم بالا را دیده اید. مثل: فیلم هایی مثل عبور گلوله از بادکنک و … دوربین های مداربسته هم گاهی با فریم بالاتر از 25 فریم بر ثانیه ساخته می شوند.
از این دوربین ها در کاربردهای مختلفی که نیاز به ثبت جزئیات حرکت دارد استفاده می شود. مثل ثبت تصویر کار یک دستگاه سرعت بالا، دستگاه پول شمار، حرکت خودروها با سرعت و ….
تعداد فریم و رزولوشن رابطه عکس با هم دارند. یعنی هرچه شما رزولوشن را بالاتر ببرید تعداد فریم کاهش پیدا می کند. برای همین در دوربین های پلاک خوان رزولوشن را در حد 2 مگ قرار می دهند تا بتوان تعداد فریم بیشتری داشته باشید و تصاویر متحرک کمتر دچار تاری بشوند.
زمانی که رزولوشن تصویر بالا می رود، پردازشگر دوربین به زمان بیشتری برای پردازش تصویر نیاز دارد. گاهی به علت محدودیت قدرت پردازش دوربین، با بالا رفتن رزولوشن مجبور می شوند، تعداد فریم را پایین بیاورند. تا به این صورت، ثبات دوربین حفظ شود.
چگونه Frame Rate یا همان FPS دوربین مداربسته را بررسی کنیم؟
تمامی دوربین های مداربسته دارای یک دیتا شیت می باشد. در دیتا شیت هر دوربین تمام مشخصات آن مدل از دوربین آمده است. به عنوان مثال،جهت بررسی فریم ریت دوربین دوربین 2 مگا پیکسلی هایک ویژن مدل DS-2CE76D0T-ITMF دیتا شیت آن را بررسی می کنیم.
همانطور که در شکل می بینید فریم ریت دوربین 25 fps و 30 fps ثبت شده است. به این معنی است: چنانچه فرکانس برقی در کشور شما 50 هرتز باشد؛ مثل ایران، دوربین در حالت فول تا 25 فریم در ثانیه را ثبت می کند. اما چنانچه فرکانس برق 60 هرتز باشد مثل کشور ژاپن، در حالت فول دوربین تا 30 فریم در ثانیه را نیز ثبت می کند.
دوربین های عادی هایک ویژن با رزولوشن ها متعارف همگی 25 یا 30 فریم در ثانیه هستند. برای برخی از دوربین های رزولوشن بالاتر به علت محدودیت های فنی تعداد فریم 15 در نظر گرفته شده است. اما در هیچ یک از دوربین های این شرکت دوربینی با تعداد فریم زیر 15 فریم بر ثانیه تولید نمی شود.
برخی از دوربین های سری 4 هایک ویژن دارای تعداد فریم بالاتر از 30 هم هستند. از این دوربین ها معمولا در کاربردهای تخصصی استفاده می شود. دستگاه های ضبط هایک ویژن می توانند تصویر را با تعداد فریم متفاوتی ضبط کنند. برای اطلاع از تعداد فریم ضبط این دستگاه ها برای هر رزولوشن باید به کاتالوگ آنها مراجعه کنید.
نکته مهم:
1. با توجه به اینکه در داخل محیط فروشگاه ها و یا محیط های بسته سرعت حرکت پایین است از دوربین با فریم پایین و کیفیت رزولوشن بالاتر استفاده کنید. اینکار در افزایش مدت زمان ذخیره سازی هارد تاثیر زیادی دارد. مثلا اگر شما فریم دوربین ها را 30 بوده است و مدت یک ماه ضبط داشته اید ، اگر فریم بر ثانیه (fps) همه دوربین ها را 10 قرار دهید مدت زمان ضبط تصاویر سه ماه می شود.
2. در خیابان ها هر چه سرعت فریم را بالاتر ببرید دوربین ها با کیفیت بالاتری تصویر را به شما می دهند.
3. زمان فریم در دوربین های AHD یک واژه اسمی است و فریم ضبط در بهترین حالت 15 فریم بر ثاتیه است. هر چند دوربین های شما با 30 فریم بر ثانیه هم باشد اما ضبط شما در اکثر مواقع 6 فریم بر ثانیه است. اما در مورد دوربین های IP به هر میزان فریم بر ثانیه دوربین باشد به همان میزان ضبط تصاویر هم انجام می شود . بنابراین در بازبینی تصاویر کاهش کیفیت تصاویر نخواهیم داشت.